Pirateria a îmbunătățit serviciile legale de streaming: cum au ajutat Popcorn Time, torrent și nu numai
În urmă cu zece ani, erai convins că pirateria în România nu are moarte, dar în 2019, mulți dintre prietenii tăi sunt abonați la Netflix sau împart un cont cu cineva, pentru că pirateria ”nu mai rentează” ca înainte.
Îți mai aduci aminte de vremea în care stăteai să descarci două sau trei ore o melodie? Acum, viteza de internet îți permite să descarci un film în 10 minute la calitate HD. Cu toate acestea, chiar și în țări sărace precum România, serviciile de streaming legal sunt mai populare ca niciodată. Chiar și în situația în care împarți un cont de Netflix, HBO sau Prime Video cu un prieten sau membri ai familiei, în mod indirect, generezi bani pentru industria cinematografică.
În urmă cu cinci sau zece ani, nu ai fi făcut asta, dar pirateria a influențat nivelul de confort derivat din utilizarea unor servicii de streaming. Prețul rezonabil combinat cu calitatea foarte bună a conținutului și, nu în ultimul rând, subtitrările în română, s-au aliniat la piraterie. Nici nu mai vorbesc de accesibilitate. Faptul că ai mii de filme și seriale pe telefon la o atingere distanță reprezintă argumentul suprem să te abonezi la o platformă online de conținut video.
Pirateria dus la apariția serviciilor de streaming
Poate suna absurd la prima vedere, dar faptul că te-ai abonat la Spotify, Netflix, Apple Music sau HBO reprezintă de fapt o adaptare a industriei legale la practicile tale. La un moment dat, confortul, calitatea și economia de timp justifică plata unui preț modic chiar și pentru cei care, în mod obișnuit, nu ar da acei bani pentru un film.
Faimoasa metaforă a lui Tim Cook de la momentul lansării iPhone X, primul telefon al companiei cu preț de pornire de 1000 de dolari, funcționează și la streaming. El a spus că 1000 de dolari sună mult la prima vedere, dar dacă ai în vedere că dai aproape zilnic 10 lei pe o cafea sau două, într-un an, ai acoperit costul telefonului. Dacă nu bei o cafea pe săptămână de 10 lei, acoperi costul unui abonament lunar la Netflix. Cu alte cuvinte, noroc că mulți dintre noi au ajuns să dea 10 lei pe o cafea, de dragul acestei paralele. Se aplică și la bere artizanală, dacă nu ești băutor de cafea.
Revenind însă la piraterie, ca să înțelegi mai bine influența asupra streamingului, trebuie să ai în vedere o scurtă lecție de istorie. Când s-a lansat iTunes, ca magazin virtual de muzică în format digital, oamenii erau deja obișnuiți cu ideea de a descărca conținut ilegal de pe Napster, Kazaa, eMule, DC++ și altele. Poate magazinul cu pricina nu a fost atât de popular în România, dar la nivel global, a oferit o alternativă legală oamenilor care se săturaseră să cumpere CD-uri cu muzică și care, oricum, ascultau majoritatea muzicii pe iPod sau alte playere MP3 dedicate.
Într-o lume în care erai nevoit să cumperi un album audio cu 20 de dolari pentru o piesă care îți plăcea sau două, preferai cu siguranță să piratezi melodiile care te încântau. Când iTunes îți oferea posibilitatea să descarci doar acele piese cu 0,99 dolari, priveai cu alți ochi posibilitatea de a-ți ajuta un pic financiar artistul favorit. Popularitatea iTunes ar fi fost și mai mare dacă piesele pe care le achiziționai nu erau protejate împotriva copierii prin DRM (Digital Rights Management).
Acea particularitate a dus însă la apariția Spotify și a celorlalte platforme la care te abonezi cu plăcere în 2019. Când vezi un prieten că descarcă muzică de pe internet, aproape că ți se pare ciudat. Inițiezi un întreg dialog încercând să înțelegi de ce nu dă 20 de lei pe lună și are toată muzica din lume la o atingere distanță.
Popcorn Time, VPlay, Torrent încurajează streamingul de calitate
Este un pic supărătoare segmentarea platformelor de streaming și invitația de a te abona la mai multe odată pentru a-ți găsi toate seriale preferate și filmele originale. Mi-e și frică să mă gândesc câte filme și seriale o să dispară de pe Netflix sau HBO Go după ce Disney își lansează propria platformă online înainte de finele acestui an.
Pe de o parte, cu excepția Netflix, platformele de streaming sunt mai iefitne ca niciodată acum. HBO Go este gratuit în România, dacă ai postul la TV. Amazon Prime Video costă 6 euro, după șase luni în care plătești doar 3 euro. Hulu, un serviciu de streaming foarte popular din SUA la care sunt abonat, are o librărie incredibil de mare de conținut video și costă 6 dolari pe lună. Revenind la paralela cu cafeaua, asta înseamnă 2-3 cafele pe lună.
Dacă faci o comparație cu experiența mersului la cineva, o lună de Prime Video te costă cât un bilet la IMAX, dacă pui și o pungă de floricele lângă sau o Cola.
Ideea este însă alta. Aceste prețuri au reprezentat o aliniere la dispoziția oamenilor de a plăti pentru conținut video sau, mai bine zis, de a nu plăti. Când îți instalezi Popcorn Time pe Android și multe dintre filmele din lume ilegal, prin torrent, pe telefon, cei de la Amazon au trebuit să găsească un preț care să ți se pară rezonabil. În același timp, trebuiau să aibă în vedere că librăria de conținut de pe Prime Video, la fel ca și cea de pe HBO Go nu este cea mai diversificată din lume.
Ca urmare, suma cerută trebuia să fie raportată la faptul că plătești 50 lei pe televiziunea clasică și că s-ar putea să fii nevoit să te abonezi la două sau trei servicii de streaming pentru a renunța complet la televiziunea prin cablu.
Studiu de caz – Amazon a încercat să te ”fure la cântar”, iar ”pirații” au intervenit
În 2018, fără să spună nimănui, fără vreun comunicat de presă pe marginea subiectului sau anunț oficial, Amazon a înjumătățit calitatea fișierelor pe care le oferea pentru streaming prin Prime Video. Nu au observat foarte mulți diferența de calitate, iar mulți dintre cei care au făcut-o, se gândeau că au o problemă deloc neobișnuită cu conexiunea la internet.
Situația sau, mai bine zis, înșelătoria au fost depistate de o comunitate foarte activă de pirați, cei care ”trăgeau” filmele pentru a le posta online. Doar ei aveau cunoștințele tehnice necesare pentru a asocia niște cifre foarte precise downgrade-ului de calitate la care te-a supus Amazon, la aceeași bani. Au făcut studii atât pe filmele pe care ți le vindeau cât și pe serialele pe care ți le serveau contra cost prin intermediul Prime Video.
Concluzia a fost una fără echivoc, iar informațiile detaliate au fost comunicate presei. Mulți au renunțat la abonamentele la Amazon ca pedeapsă pentru cea mai bogată companie din lume. Alții au început să pirateze copii de calitate mai bună a filmelor pe care le găseau pe Amazon. Cea mai mare presiune a venit însă din partea presei. Când gestul discret al celor de la Amazon a făcut înconjurul lumii, compania nu doar că a revenit asupra deciziei, dar datorită pirateriei, a sporit calitatea la care își oferă conținutul chiar mai mult decât înainte.
Practic, Prime Video și Netflix oferă acum cea mai mare librărie de conținut video 4K cu HDR, iar acest nivel de ambiție a fost generat, în parte, de pretențiile celor care puteau migra în orice moment la piraterie. Site-urile de torrent găzduiesc de mult timp librării foarte stufoase de conținut 4K, iar serviciile de streaming nu au făcut decât să se alinieze la trendul din piață, fie el și ilegal.
În continuare, pirateriea nu pleacă nicăieri. Când Netflix mărește prețul la abonament, traficul pe torrent înregistrează o creștere mai mult sau mai puțin discretă. Când se va lansa serviciul celor de la Disney, probabil că se va întâmpla același lucru, pentru că va forța fanii Star Wars și Marvel să se aboneze la încă o platformă. M-aș bucura să mă înșel și, în continuare, voi plăti pentru conținut video. Din păcate, aceste fenomene la scară globală sunt mai previzibile decât și-ar dori giganții din spatele serviciilor de streaming.
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.